De burgemeester aan het woord

Een bijzondere viering

400 Jaar Haven Hellevoetsluis gaat over samen trots zijn op de stad. De geschiedenis is zo veelzijdig dat er zelfs voor geboren en getogen Hellevoeters nog veel te ontdekken valt. Ook burgemeester Milène Junius hoort nog bijna dagelijks nieuwe verhalen waarvan ze er graag een aantal deelt als opwarmertje voor dit feestelijke jaar.

Burgemeester Milène Junius

Nu er steeds meer versoepelingen bijkomen groeit bij Milène Junius het vertrouwen dat de festiviteiten niet alleen online maar deels ook fysiek zullen plaatsvinden. “Er liggen mooie plannen van onze theaters en instellingen en daarnaast werken we zelf aan een spectaculaire show waarin het verhaal van 400 jaar Haven Hellevoetsluis verteld wordt. We roepen alle Hellevoeters op om zich aan te melden voor de opnames, want alleen dan is de missie ‘voor Hellevoeters, door Hellevoeters’ geslaagd en kunnen we aan de wereld laten zien hoe trots we zijn op ons Hellevoetsluis.

Inspiratie voor ideeën is er genoeg. “Het boeiende aan de haven is dat er altijd beweging is,” zegt de burgemeester. “In de tijd dat Michiel de Ruyter vanuit de haven naar Engeland vertrok stonden we in open verbinding met de zee. Nadat de Haringvlietsluizen er kwamen zijn we een watersportstad geworden en sinds het Kierbesluit van 2019 komt de vismigratie tussen de zee en de rivieren weer terug.”

Overwinning op Engeland vanuit Hellevoetsluis

De herdenking van De Ruyter’s tocht naar Chatham in 1667 die tot een overwinning op de Engelsen zou leiden is een van Junius’’ favoriete persoonlijke herinneringen aan de haven. Of het de Hellevoetse Haven was die De Ruyter geluk bracht is de vraag, maar duidelijk is wel dat de overwinning bijzonder was. De burgemeester denkt zelf een souvenir van de zeeslag in bezit te hebben: “Het vlaggeschip van de Britse vloot werd destijds naar Hellevoetsluis gesleept en ik ben ervan overtuigd dat één van mijn lampen in het Prinsehuis een oorlogsbuit is uit dat schip. Ik kan het niet bewijzen maar ik vertel het wel altijd.”

Voor Hellevoeters, door Hellevoeters

Samen met alle Hellevoeters werkt Gemeente Hellevoetsluis toe naar 16 oktober, de dag waarop het verhaal van 400 jaar Haven Hellevoetsluis middels een spectaculaire show verteld wordt.

Ben jij enorm muzikaal? Ontzettend creatief met tekst? Of gewoon heel erg goed in wat je doet? Meld je dan snel aan via 400jaarhavenhellevoetsluis.nl en schrijf geschiedenis!

Favoriete plek

Wie denkt aan de haven denkt aan de vuurtoren en dat is dan ook de favoriete plek van Milène Junius: “Tijdens mijn eerste jaarwisseling als burgemeester hebben we een huisje gehuurd met uitzicht op de vuurtoren. Die ochtend werd ik getrakteerd op een van de mooiste zonsopgangen die ik ooit heb gezien. Ik heb wel 85 foto’s gemaakt.” Junius is erg blij dat Rijkswaterstaat de vuurtoren deze zomer zal verven, zodat deze er op de ‘verjaardag van de haven’, op 16 oktober 2021, mooi zal bijstaan.

Ook de toekomst van de haven zal dynamisch zijn, hoewel de burgemeester denkt dat de functie van het gebied vooral recreatief zal blijven. “De aantrekkingskracht van het water zal altijd groot blijven en daarom hou ik van de horeca aan de haven. Als ik er zelf ben denk ik vaak aan het liedje ‘Sitting on the Dock of the Bay’. Op de kade zitten en naar bootjes kijken, dat is nou typisch Hellevoetsluis.”

“Het is niet bewezen dat de lamp in het Prinsehuis buit gemaakt is door Michiel de Ruyter, maar ik vertel het wel altijd.”

Menu