Burgemeester Milène Junius

Het aftellen is begonnen. Op 16 oktober om 20.00 uur gaat onze film ‘400 jaar haven Hellevoetsluis’ in première hier op de site. Ook burgemeester Milène Junius kijkt uit naar het moment waarop de film, waar zo hard aan is gewerkt door veel Hellevoeters, eindelijk te zien zal zijn: ”Natuurlijk heb ik wel af en toe een kleine sneak preview gezien en heb ik enthousiaste verhalen gehoord van deelnemers. Maar om de uiteindelijke film echt te beleven en me laten verrassen door de bijdragen van iedereen: daar zie ik wel naar uit nu!”

Als burgemeester stelde zij zich ten doel om de viering van de verjaardag van de haven voor alle Hellevoeters te laten zijn. Ze zegt daarover: “We zijn, ook hier in Hellevoetsluis, door vreemde en best moeilijke tijden gegaan tijdens de pandemie. Het leek mij mooi, om zoiets als de verjaardag van de haven, aan te grijpen om een gezamenlijk gevoel van trots en verbinding te krijgen. Met de onze stad én met elkaar.”

Van Binnenuit

Vlak voor de zomer riep burgemeester Junius creatieve Hellevoeters op om zich te melden voor het maken van de film: zangers en muzikanten, fotografen en kunstenaars, dansers en rappers lieten van zich horen.

De kunstenaars hebben prachtige werken opgeleverd, steeds over een belangrijk tijdvak in de geschiedenis van de haven. Deze werken zijn vanaf vandaag te bewonderen op de tentoonstelling in het Cultuurhuis. En een team enthousiaste, professionele filmmakers uit Hellevoetsluis zijn aan de slag gegaan om met de muzikanten een film te maken over de geschiedenis van de haven. Dat is uniek volgens de burgemeester: “Er is nu iets gemaakt wat lange tijd mee kan en gebruikt kan worden voor Hellevoetsluis. Het komt uit inwoners zelf, het is dus geen promo-praatje van de gemeente. Tegelijkertijd is de uitgesproken trots van onze inwoners de mooiste promotie die een stad kan krijgen!”

[Tekst gaat verder onder de foto]

"De uitgesproken trots van onze inwoners is de mooiste promotie die een stad kan krijgen!”

Samen Sterk

Voor de zomer sprak burgemeester Junius nog haar wens uit dat de viering van 400 jaar haven niet alleen online, maar voor een deel ook fysiek kon plaatsvinden. Na de laatste versoepelingen kan er gelukkig ook rond de haven een en ander georganiseerd worden op de dag van de verjaardag.
“Er is een mooi programma gemaakt met leuke activiteiten voor jong en oud. Onze partners; het Cultuurhuis, Push, Fortresse Holland en de Bibliotheek, hebben er hard aan gewerkt om dit mogelijk te maken. Ik vind het mooi on te zien hoe goed we hier in Hellevoetsluis zijn in snel dingen organiseren. Er heerst hier een harde-werkers-mentaliteit. En de vele vrijwilligers die Hellevoetsluis rijk is, dragen daar ook hun steentje aan bij.” Ook na 16 oktober worden er nog activiteiten georganiseerd om nog met elkaar verder te kunnen ‘naspetteren’. Zo krijgt iedereen de kans om iets van de bijzondere geschiedenis van de haven mee te beleven.

De Film

Terug naar de film. Wat is de verwachting van de burgemeester als het gaat om reacties van inwoners? “Natuurlijk hoop ik, dat inwoners op zaterdag meekijken naar deze film. Als afsluiting van de officiële verjaardag van onze haven. Maar de film blijft ook daarna nog te bekijken. Ik hoop dat Hellevoeters de film zullen delen met elkaar en een gevoel van trots voor Hellevoetsluis zullen ervaren. Zoals ook de mensen in de film dat hebben. Het is eigenlijk een uniek document geworden. Voor Hellevoeters en door Hellevoeters, Maar eigenlijk voor iedereen die geïnteresseerd is in Hellevoetsluis. Van buurgemeenten tot bezoekers van de stad!”

De film is morgen om 20.00 live op deze website te bekijken. Tel je mee af?

Menu