Vuurtoren voor jong en oud

Het is 1822 en Hellevoetsluis is nog steeds een belangrijke marinehaven. Ontelbaar veel schepen varen in en uit, allen begeleid en gewaarschuwd door enkel en alleen het licht van een lantaarn.

Baken van Licht

Het lantaarnlicht voldoet niet meer om de schepen veilig te begeleiden van en naar de haven. Daarom wordt er opdracht gegeven om een vuurtoren te bouwen. De vuurtoren is voor schippers een veilige baken, een licht dat de weg wijst in donkere nachten.

Afgelopen maand werd het icoon van de haven opgeknapt. Er is hard gewerkt om Hellevoetsluis’ baken van licht, hoop, thuis zijn en veiligheid te herstellen. Precies op tijd voor haar eigen 200-jarige verjaardag én natuurlijk voor de grote viering van 400 Jaar Haven Hellevoetsluis op 16 oktober!

Creatief Proces

Dat de vuurtoren een goede bekende is van alle Hellevoeters, mag duidelijk zijn. Eva Capello, digitaal kunstenaar, liet zich daarom graag inspireren door de lokale vuurtoren. Zij illustreerde op haar eigen wijze de vuurtoren en de haven van Hellevoetsluis. “Mijn creatief brein sloeg echt op hol, ik wist precies wat ik wilde en zag het al helemaal voor me; het moest iets worden dat de uitstraling heeft van ansichtkaarten en katoenen tasjes voor toeristen en trotse Hellevoeters.”

Eva verhuisde 17 jaar geleden naar Hellevoetsluis voor haar toen-nieuwe baan in het onderwijs. “Als jong gezin besloten we hier ook te settelen. Daarvoor was de grote stad leuk, maar voor ons gezin bleek Hellevoetsluis ideaal.” Niet alleen voor haar jonge gezin bleek het de ideale plek; haar ouders vonden het ook heerlijk en verhuisden het gezin achterna. Haar schoonouders volgden daarna ook. “Je hebt hier alles, van winkels tot bos en strand, van Zeeland in de achtertuin naar Rotterdam in de voortuin. En bovendien hebben we onze familie hier nu dus ook. Het is nu echt ons plekje. Eigenlijk voelt het alsof we hier altijd al gewoond hebben.”

Van Archief naar Digitaal

Toen ze de oproep van 400 Jaar Haven Hellevoetsluis zag, wist ze meteen dat ze wilde meedoen. “Je ziet veel geschiedkundige illustraties, maar ik wilde iets hippers maken; ik wilde een aandeel brengen voor de jongere generatie.” Ze dook de archieven in en bestudeerde alle kanten van de vuurtoren door de jaren heen. “Toen ben ik gaan schetsen. Ik heb vooral met de achtergrond gespeeld. Eerst had ik een collage gemaakt met andere Hellevoetse highlights, maar ik wilde de focus houden op de vuurtoren. Zo kwam ik op dit geheel.”

Eva had nog een ander leuk idee met haar vuurtoren. Iets groots, letterlijk, zodat andere Hellevoeters er ook van kunnen genieten. Benieuwd? Houd je ogen open zowel in Hellevoetsluis zelf als op de website en onze sociale media kanalen…!

Menu