Te land, ter zee en in de lucht

In de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953 waaide een zware noordwesterstorm. De dijken in Zuidwest-Nederland braken; de Watersnoodramp kost aan 1836 mensen het leven. Zo’n 100.000 mensen verloren hun huis en bezittingen en tienduizenden dieren verdronken.

Om Nederland beter te beschermen tegen het water, werden enkele zeegaten afgesloten. Bij Hellevoetsluis werd de Haringvlietdam gebouwd. Naast de vesting werd een Werkhaven gegraven, nu de Heliushaven. Van hieruit brachten schepen de aangevoerde bouwmaterialen naar het Werkeiland in het Haringvliet. Het duurde vijftien jaar voordat de dam in 1971 werd geopend door de koningin.

Echte Hellevoetse Dam

De dam overbrugt de vierenhalve kilometer tussen Voorne-Putten en Goeree – Overflakkee. Door de aanleg van de dam, verdwijnt het zoute water en de invloed van eb en vloed uit het Haringvliet.

Het onderdeel van de deltawerken is nog altijd imposant, van welke kant je de dam ook bekijkt. Jan Maasdam, geboren en getogen Hellevoeter, had geen betere naam kunnen hebben voor het maken van deze foto van de Haringvlietdam.

Jan werkte bijna 40 jaar in de havens en na de verkoop van zijn op- en overslag bedrijf bleek al snel bleek dat thuis zitten niets was voor deze havenman. Hij kocht een pand aan de Moriaanseweg, waar hij nota bene zelf ooit geboren werd, knapte het op en (her)opende Steakhouse de Moriaan.

Jan met molen Nieuw-Helvoet
Op de foto staat Jan Maasdam voor een afdruk van de Molen te Nieuw-Helvoet Moriaanseweg West 75. Hij kwam ter wereld op de boerderij ervoor, in 1963.

Van Bovenaf

Jan is niet alleen opgegroeid in Hellevoetsluis, hij is ook dol op de regio. “De hele regio die straks Voorne aan Zee gaat vormen heeft prachtige natuurgebieden, water, oude en militaire gebouwen. Dat is ook de reden dat ik jaren terug, ik denk zo rond 2015, de prachtige natuur die het eiland Voorne heeft, wilde verkennen van bovenaf.” Hoewel drones nu vrij bekend zijn, was dat in 2015 anders. “Ik was zowat een van de eersten die een drone had en regelmatig foto’s op Facebook plaatste. De wereld is zo anders van bovenaf! Mensen vroegen soms waar een foto was gemaakt, niet beseffende dat het vlak om de hoek was van waar ze woonden.”

Tegenwoordig maakt Jan de meeste foto’s gewoon ‘vanaf de grond’. “In de loop der jaren kwamen er steeds meer drones en dus ook regels bij. Af en toe ga ik weer de lucht in, vaak op verzoek, om een mooie plaat te schieten zoals nu van de Haringvlietdam: een pracht monument, de kraan van Europa die ons beschermt tegen het hoge water. Een mooi stuk geschiedenis van 400 jaar haven Hellevoetsluis.”

Menu