400 Jaar Haven, het begin

De haven en haar functie zijn de afgelopen vier eeuwen enorm veranderd. In deze serie van artikelen blikken we terug op historische haven-momenten van oprichting tot nu, gekoppeld aan een kunstwerk van een lokale kunstenaar. Want over de geschiedenis van 400 Jaar Haven Hellevoetsluis valt heel veel te vertellen!

"De thuishaven van hen met heimwee naar zee en voor degenen die verlangen naar vaste wal onder hun voeten."

Trudy Brinkman 400JHH Artwork

1621. Geboorte van Hellevoetsluis

Omstreeks 1600 is de Tachtigjarige Oorlog in volle gang. In een poging om de overheersing van de Spanjaarden af te houden, hebben de Staten van Holland een plek nodig om de oorlogsschepen van onderhoud te voorzien. Omdat er bij de Hellevoetsche Sluis al een natuurlijk haventje was ontstaan, wordt besloten om hier een ‘echte’ haven aan te leggen. Dit is waar het verhaal van de haven van Hellevoetsluis officieel begint.

Van Hellevoetsche Sluis naar Hellevoetsluis

Na een paar jaar hard werken, wordt in oktober 1621 de havenwerken van Hellevoetsluis opgeleverd. Vanaf dit moment konden de oorlogsschepen van de Rotterdamse Admiraliteit hier tijdens de winter in beschutting liggen en noodzakelijk onderhoud ondergaan. Het is een drukte van belang: de hele winter werken timmerlieden aan de schepen, om ze klaar te stomen voor het nieuwe seizoen. In het voorjaar stappen honderden matrozen aan boord. Door het samenkomen van zoveel mensen op deze relatief nieuwe plek, ontstaat er een dorpje rond de Hellevoetsche Sluis, dat al snel bekend komt te staan als Hellevoetsluis.

Hellevoetsluis was in den beginne dus vooral de thuishaven van ruwe zeebonken en hardwerkende scheepsbouwers. Door de eeuwen heen werd het dorpje steeds meer de thuishaven zoals we deze nu kennen; een dorps stadje met alle faciliteiten, inwoners uit alle windrichtingen en een toevluchtsoord voor velen met zowel heimwee naar zee als voor zij die verlangden naar vaste wal onder hun voeten.

Trudy Brinkman thuishaven Hellevoetsluis

Thuishaven

Op haar 28e verhuisde Trudy Brinkman naar Hellevoetsluis, “voor de liefde,” lacht ze. “Ik had een woning in Rotterdam en hij hier, in Hellevoetsluis. We hebben de keuze zelfs niet besproken, er was geen twijfel; het is hier veel te leuk. Ik ben hier thuis, mijn kinderen zijn hier geboren, ja; dit is de plek waar ik oud wil worden.”

Trudy werkt in de zorg, en in haar vrije tijd schildert ze. “Meestal schilder ik vrouwen. Ik heb de modevakschool gevolgd, dus ik heb in die tijd veel model getekend. Daarna heb ik met aquarel geschilderd, landschappen gemaakt en stillevens geprobeerd; het was allemaal niets voor mij.” En dus viel ze terug op haar oude liefde, modeltekenen. “Nu schilder ik zonder model, de vrouwen ontstaan in mijn hoofd. Soms zit mijn dochter model om te kijken hoe een lichaamsdeel in een bepaalde positie eruit ziet, maar de rest ontstaat al schilderend.”

In de zomer van 2015 organiseerde de Kunstuitleen in Hellevoetsluis een zomerexpositie met als thema Hellevoetsluis. “Ik ben op pad gegaan met mijn camera om details van de haven vast te leggen. Als je in de vesting loopt, zie je zoveel! Alleen al die paaltjes waar de schepen aanmeren; die zijn allemaal anders. Thuis ben ik stukjes van de haven gaan uitwerken en schilderen.” Ze won de derde prijs met haar werk ‘Thuishaven’. “Het was leuk om iets compleet anders te maken,” zegt Trudy. “De reacties waren dan ook heel positief. Ik beschouw Hellevoetsluis echt als mijn thuishaven.”

Menu