Vier eeuwen beweging

Vier eeuwen aan verhalen; als er iets duidelijk is, is dat Hellevoetsluis een rijke historie heeft. Het Haringvliet veranderde in een zoetwatermeer dat watersporters aantrekt, er kwam plek voor recreatiehavens en steeds meer passanten vonden hun weg naar Hellevoetsluis, over land en te water. Hellevoetsluis kreeg de groeikern status. Daarmee komt er ook geld voor voorzieningen zoals scholen, winkels en bibliotheek.

In de wijken de Kooistee en de Struyten en later ook Den Bonsen Hoeck en de Ravense Hoek vonden steeds meer nieuwe inwoners hun ideale woonplek. Een plek van rust, ruimte en water, dichtbij de stad Rotterdam. Met veel activiteiten, evenementen, cultuur en sport. Ook toeristen vinden al jaren steeds gemakkelijker hun weg naar Hellevoetsluis en bezoeken de oude Vesting om een blik te werpen op het roemruchte verleden.

Vierhonderd jaar haven, en de haven van Hellevoetsluis is nog altijd in beweging!

Passie en Afleiding

En zoveel beweging is de ideale afleiding om je gedachten te verzetten. Chantal van Riemsdijk trekt graag de oude vesting in met haar camera wanneer haar hoofd even overloopt. “Heerlijk, gewoon fotograferen. Alle bootjes, het water, de mensen, ik word daar meteen weer blij van.” Voor 400 Jaar Haven Hellevoetsluis verkende ze met haar camera de musea. “Niet alleen vind ik het een hele mooie plek om te wonen, de geschiedenis boeit me enorm. Er valt hier altijd meer te ontdekken, ik raak hier nooit uitgeleerd.”

Chantal verhuisde als vierjarige kindje naar Hellevoetsluis, nu woont ze hier met haar eigen kids. Het leven met drie kinderen is haar duidelijk niet druk genoeg, want Chantal heeft ontelbaar veel vrijwilligersposities met allemaal maar een doel: foto’s maken om te koesteren. Haar passie zit namelijk in een bijzondere hoek; het vastleggen van laatste momenten. “Ik ben begonnen met fotografie toen mijn zoontje nog klein was. Hij is ernstig ziek en ik wilde zoveel mogelijk van zijn leven vastleggen. Inmiddels is mijn zoon 18 en stabiel, maar de passie voor fotografie is nooit afgenomen.”

Met Heel het Hart

Wetend hoeveel die foto’s voor haar betekenen, besloot Chantal ook van andere gezinnen foto’s te maken; ze fotografeert gezinnen met een ernstig ziek kind, maakt reportages van nieuwe ouders van stilgeboren baby’tjes en specialiseerde zich in uitvaart- en rouwfotografie. “Ik fotografeer echt met mijn hart. De reacties van achterblijvers, dat doet iets met je. Ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk dit is voor ouders, hoeveel troost je kunt vinden in foto’s. Het geeft mij zoveel voldoening om dit voor anderen te kunnen doen. Daar krijg ik heel veel energie van.”

Niet gek dus dat Chantal zo nu en dan even ‘moet’ uitwaaien in de haven. “Om voor deze opdracht op pad te mogen gaan, was voor mij de kers op de taart. Hoewel ik hier al bijna mijn hele leven woon, zie ik nog altijd de schoonheid van deze plek. En elke fotograaf weet; de mooiste foto is nog niet gemaak. Dat zal mij altijd bezig houden.”

Menu