Een bezoek aan de vesting blijft speciaal voor Nicole van Tooren. Ondanks dat ze al 23 jaar in Hellevoetsluis woont, voelt het terrassenplein (’Het baantje’) altijd als een korte vakantie. “Na iedere verre reis die we maakten, sloten we onze vakantie af op een van de terrassen.”

Het miezert op het terras van De Waag, het is een van die junidagen waarop een vestje geen overbodige luxe is. Het is vrijdag 25 juni, de dag voordat Nederland van het lockdown-slot gaat. Het hoogseizoen komt eraan, de terrassen verheugen zich op de locals en de toeristen. Vanaf seconde één steekt Nicole van Tooren de loftrompet af over ‘haar’ Hellevoetsluis en de haven: “Je hoeft de stad nergens voor uit, onze stad verrast aan alle kanten. Water, fietsroutes, natuur, stiltegebieden, geschiedenis, strand. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik me altijd op vakantie voel in Hellevoet. Na omzwervingen in Waddinxveen (daar ben ik geboren), Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam ligt mijn hart nu in Hellevoetsluis. En wat mij betreft blijft dat zo.”

Hellevoetsluis is top

Zeven jaar geleden begon Nicole met de professionele promotie van de stad. Eerder al zette ze zich in met een succesvol evenement, vlak na haar opleiding Event Management. Ze zag een gat in de markt, gecombineerd met de groeiende liefde voor de stad, en richtte HIT Hellevoetsluis op. HIT staat voor ‘Hellevoetsluis Is Top. “Vervolgens kwam de Nederlandse film Michiel de Ruyter in de bioscoop en samen met mijn collega bedacht ik een arrangement rondom deze film”, vertelt Nicole met een trotse blik. “Aan de hand van een ‘echte’ Michiel de Ruyter leren deelnemers aan de tour alles over deze bijzondere man, die een rijke geschiedenis heeft met onze stad, en zijn tochten. Een groot succes, ook nu nog. Naast ons Michiel de Ruyter-arrangement bieden we allerlei arrangementen op maat aan. Met sowieso de focus op promotie voor Hellevoetsluis.”

Verhalen bundelen

Tegenwoordig staat Nicole, die tevens werkt als tekstschrijver, alleen aan het roer bij HIT. In haar vrije tijd staat ze ook aan een ander roer, dat van haar eigen motorboot, waarmee zij en haar man met enige regelmaat het Haringvliet bevaren. “Het anker uit, een hapje en een drankje en lekker genieten van de ondergaande zon. We hebben niet veel nodig”, zegt Nicole. Over Hellevoetsluis raakt Nicole niet uitgepromoot en wanneer het onderwerp over de stad afdrijft, keert ze er in een paar zinnen weer op terug: “Er is zoveel kennis in Hellevoet. Over de stad zelf, en vooral ook over de haven”, klinkt het bevlogen. “Hoe mooi zou het zijn om al die verhalen te bundelen en de jeugd en alle andere Hellevoeters te laten leren van onze rijke geschiedenis? Daarom betrekken wij zo veel mogelijk stadgenoten bij onze activiteiten. We willen alle krachten samenvoegen. Of er dan niets mis is met Hellevoetsluis? Wat leuke winkels in de vesting misschien. Voor de rest is hier alles, maar dat zei ik al. Daarbij telt nog één groot voordeel: het is hier overal gratis parkeren. Je wordt hier echt verrast.”

Menu