Belangrijke Inspiratie

Na 1872 werd de haven van Hellevoetsluis steeds minder belangrijk. De aanleg van Nieuwe Waterweg, een verbinding van Rotterdam naar zee, maakte het Kanaal door Voorne namelijk nutteloos. De marinehaven wordt niet veel later ook nog naar Den Helder verplaatst. Maar dat wil niet zeggen dat de verhalen van de marinehaven niet nog altijd onderdeel zijn van het huidige Hellevoetsluis.

Marinehaven en Marinebrug

Tijdens de Tweede wereldoorlog slopen de Duitsers een deel van de Vesting om beter schootsveld te krijgen. In de jaren zestig is Hellevoetsluis even nog de locatie voor tijdelijk uit dienst gestelde mijnenvegers. Na enkele eeuwen een trotse marinestad te zijn geweest, verdwijnt dat onderdeel definitief uit Hellevoetsluis.

Maar uiteraard zijn er tot op de dag van vandaag nog genoeg stukjes van de marinegeschiedenis in de oude vesting te vinden. Andy Joosse is bijvoorbeeld al jaren gefascineerd door de reliëfs aan weerszijden van de Marinebrug. Toen hij de oproep van 400 Jaar Haven Hellevoetsluis zag, wilde hij daar graag een schilderij van maken. Hij ging op pad met zijn camera om thuis de foto’s te bestuderen en uit te werken.

Een Welkom Stukje Geschiedenis

“Ik ben heel erg geïnteresseerd in geschiedenis, dus in Hellevoetsluis is er genoeg inspiratie te vinden,” vertelt Andy, die in 1986 hier kwam wonen voor werk. “Ik ben al ruime tijd met pensioen, maar ik voel me inmiddels zo verbonden met Hellevoetsluis: mijn kinderen en zelfs kleinkinderen wonen allemaal hier op loopafstand.”

[Tekst gaat verder onder de afbeeldingen]

De reliëfs aan de burg verwelkomen binnenvarende gasten ook nu nog, maar verwijzen naar de tijd dat de haven van Hellevoetsluis een belangrijke marinehaven was. Andy: “De werken zijn heel gedetailleerd. Te beginnen met de kanons met korte lopen, zogenaamde mortieren, speciaal voor aanvallen op steden en havens.” Kanons, ja; landrotten noemen het ‘kanonnen’. “Ook zie je trossen en ankers om de maritieme connectie te benadrukken, een wapenschild met een nu wat “verbleekte” Nederlandse leeuw en ja.. verdorde onkruid.” Andy was zo gefascineerd door de tableaus, dat hij probeerde achterhalen van wanneer ze dateerden. Bob Benschop wist het antwoord te geven: “Deze plaquettes zijn 1802/1804 geplaatst ter gelegenheid van het vernieuwen en verbreden van de sluis waar ze ingemetseld zijn.” Bob kan Andy en vele andere Hellevoeters meteen geruststellen; er zijn volgens hem plannen om ze te restaureren.

Wil je Andy zijn werk in het echt te bewonderen of dat van de andere kunstenaars die zich de afgelopen weken lieten inspireren door de verhalen van 400 Jaar Haven Hellevoetsluis? Tijdens het feestweekend op 16 oktober is niet alleen de premiere van de film over de haven, maar zullen ook hun werken te zien zijn. Houd deze website in de gaten voor meer informatie!

Menu