Judith Bisscheroux (30) werd geboren en getogen in Hellevoetsluis. Hoewel ze na een aantal jaar in Rotterdam inmiddels in Schiedam is gesetteld, komt ze nog wekelijks naar ‘haar’ thuisstad. “Ik zing nu een jaar of 4 à 5 in een a capella koor, waardoor ik elke woensdag naar Hellevoetsluis rijd. Ik eet dan eerst bij mijn ouders en ga daarna naar de repetitie.” Of ze geen koor in Schiedam hebben, vraag je je af? “Vast wel, maar dit is veel te gezellig.”

Dierbare haven-herinneringen

In de achttien jaar dat ze in Hellevoetsluis woonde, maakte ze ontelbaar veel dierbare herinneringen in de oude haven. “Ik fietste elke dag langs het Haringvliet naar school, mijn eerste verliefdheid bloeide op langs de vaart, ik ging jarenlang naar Wallenpop en natuurlijk ging ik er met veel plezier op stap,” blikt Judith terug. 

Corona-hobby

Toen ze de oproep zag voor 400 Jaar Haven Hellevoetsluis, twijfelde ze geen moment om haar relatief nieuwe hobby erop los te laten. “Tijdens de eerste lockdown, toen iedereen ineens hele avonden alleen thuiszat, sloegen veel mensen aan het puzzelen. Puzzelen bleek populair, maar dat vind ik echt niet leuk. Ik ben altijd creatief met taal geweest, alleen… een boek schrijven, dat zag ik niet zitten; dat is zoveel werk!” En dus ging Judith puzzelen met woorden, zoals ze het zelf noemt. “Gedichten kun je zo lang of kort maken als je zelf wil. Juist dichtwedstrijden vind ik leuk, want dan hoef je niet zelf over een thema na te denken. Voor 400 Jaar Haven Hellevoetsluis leek het me leuk om een vergelijking te maken tussen toen en nu; om een linkje te zoeken tussen het oude en het nieuwe en het Hellevoetsluis van toen te spiegelen aan mezelf nu.” 

Hoewel ze dus pas recent is begonnen met het schrijven van gedichten, valt ze al regelmatig in de prijzen. Judith: “Uiteindelijk schrijf je iets dat je zelf mooi vindt, of wat je zelf graag zou lezen. Als anderen dat ook mooi vinden, is dat een leuke aanmoediging.”

judith bisscheroux thuishaven haven hellevoetsluis 400 jaar

Thuishaven

Ik kijk net als jij uit over het Haringvliet
De eeuwig deinende golven
die veranderen niet

 

Die gaan op en neer
en blijven doorgaan
keer op keer

 

Jij voer binnen op ditzelfde water
En ik droom net als jij van overzee
Maar dan eeuwen later

 

Ook ik ben uit deze thuishaven weggevaren
Met een blik vooruit
En met wuivende gebaren

 

Om lange tijd niet achterom te kijken
Om soms van de heimwee
Bijna te bezwijken

 

Om eindeloos naar de horizon te turen
Naar de toekomst
Want daar liggen de avonturen

 

Deze brachten ons geuren en smaken
Die wij niet kenden
Maar ons wel diep raken

 

Toen zijn wij uiteindelijk teruggekomen
Ons ruim gevuld
Maar niet langer met dromen

 

Voor mij ligt hier een zilvervloot aan mooie momenten
Van onschatbare waarde
Niet uit te drukken in gouden centen

 

Jij hebt misschien geschiedenis geschreven
Ik alleen deze woorden
Maar ook voor mij is deze haven altijd de sluis naar mijn hart bleven

 

Bakboord of stuurboord we komen altijd weer thuis
Hoe de wind ook waait
Je komt altijd hier terug hier in Hellevoetsluis
~ Judith Bisscheroux
Menu