De kans is groot dat je Koen Harsma kent van gezicht, van naam of van zijn horecazaken. Al vijf jaar spendeert hij het grootste deel van zijn tijd in de oude vesting, dus haven-verhalen heeft en hoort hij continu. “Het is voor horeca-ondernemers misschien een moeilijke periode geweest, maar ik ben de vesting daardoor alleen maar meer gaan waarderen.” Wat is Koen zijn verhaal over de haven van Hellevoetsluis?

"Horeca is een prachtvak."

Rasoptimist

Koen runt twee restaurants, praktisch naast elkaar. “Het enige dat onze twee monumentale panden scheidt, is het gemeentehuis.” Een prachtige prominente plek in de oude vesting, dus. Vijf jaar geleden nam hij de De Waag over, een achttiende eeuws pand dat op een waag lijkt maar er stiekem nooit eentje is geweest, en afgelopen september deed hij de deuren open van Restaurant Pieters in het voormalig ruitershuis. “Die centrale plek is natuurlijk kicken!” glundert Koen.

Het was een hectische periode om een nieuwe horecagelegenheid te openen. Passend bij een havenstad, ervoer Koen veel tegenwind door alle maatregelen. “Het was en blijft uitdagend, maar ik ben een geboren optimist. We hebben niet stilgezeten; van ontbijt of koffie to go naar fabrieksmaaltijden, bij verplichte sluitingen zochten we naar andere manieren om onze klanten te kunnen blijven zien.”

Dankbaarheid

Zoals velen zullen hebben ervaren, was het een periode van vallen en opstaan en van prioriteiten herbekijken, zo ook voor Koen. “Als je altijd doorstoomt, vergeet je wel eens om je heen te kijken en te waarderen wat je hebt. Je kunt overal aan gewend raken. Maar als je even stilstaat, dan groeit de dankbaarheid.” Zijn waardering voor de vesting is de afgelopen periode dan ook alleen maar gegroeid. “Eenvoudige dingen waren ineens niet zo simpel meer. Alle spontaniteit viel weg en dat is wat mij betreft nou juist een van de mooiste menselijke kwaliteiten. Een kopje koffie doen, je klanten beter leren kennen; kleine dingen die we allemaal meer zijn gaan waarderen.”

Waagbankje

Het zijn soms de kleine dingen die het verschil maken. “Elke dag zie ik nu weer mooie mensen en mag ik hun verhalen horen. Het is heerlijk om met ons team het mensen weer naar de zin te kunnen maken. Horeca is een prachtvak en ik doe elke dag mijn best om de dag van mijn klanten een beetje mooier te maken.” Voor Koen is de haven en de oude vesting in het algemeen vooral een plek van samenkomen en samenzijn, zoals het eigenlijk al eeuwenlang is. “De Waag is afgelopen jaar nog meer een ontmoetingsplek geworden dan het al was. De onofficiële naam van het bankje voor onze deur is bijvoorbeeld veranderd van het ‘klaagbankje’ naar het ‘waagbankje’. Ik besefte me laatst dat ik daar best trots op mag zijn.”

Menu